Selepas 2 tahun memiliki D70s, saya akhirnya ‘upgrade’ kepada D90. Ini merupakan DSLR Nikon terbaru yg mencipta keterujaan kepada peminat DSLR dunia. D90 merupakan DSLR pertama yg mempunyai fungsi rakaman video.

ISO - Antara kebolehan hebat D90 adalah kawalan noise pada ISO yg lebih tinggi. 3 gambar dibawah merupakan contoh kehebatan D90 mengawal noise pada ISO yg tinggi.

Kesemua gambar diatas masih boleh digunakan untuk cetakkan 4R mahupun 8R.

D-Movie - Satu lagi tarikkan utama D90 adalah kebolehannya merakam video melalui fungsi ‘Live View’. Lebih menarik format video yg dirakam adalah dlm betuk 720p HiDef. D90 ketika ini mungkin satu-satunya perakam video yg boleh ditukar lensanya yg termurah dipasaran.

Mungkin sedikit kekurangan adalah fokus hanya boleh dilakukan secara manual.

Contoh D-movie


Video diatas menunjukan bagaimana pengunaan AE-L dapat memastikan keadaan ‘exposure’ tidak berubah walaupun dalam keadaan ‘lighting’ yg berbeza.

Ujian DOF

Ujian Makro


Semua Video diatas dirakam menggunakan lensa Sigma 18-200 OS.

Berdasarkan pengalaman merakam video2 diatas saya dapati adalah lebih baik jika kita dapat menggunakan lensa yg mempunyai ‘Manual Overide’ pada fokus ‘Ring’nya kerana dalam keadaan tertentu kita mungkin terlupa utk menukar kembali butang manual kepada auto.

Banyak lagi fungsi yg perlu saya dalami. Sekian untuk ketika ini.