Fitri & Azlina - Resepsi | Meru, Klang

June 27th, 2010 | Bob Tahar

Majlis resepsi pasangan mempelai Mohd Fitri & Azlina yang berlangsung di Dewan MPK Pekan Meru, Klang pada 20 Jun 2010.

Selamat Pengantin Baru.

Go to Photo Gallery »

Faisal & Hidayah - Majlis Bertandang | Kg. Baru

June 27th, 2010 | Bob Tahar

Majlis bertandang bagi pasangan mempelai Mohd Faisal Ismail & Nurul Hidayah Che Hashim di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru pada 13 Jun 2010.

Selamat Pengantin Baru.

Go to Photo Gallery »

Olympus Pen E-PL1 - Pandu Uji

June 7th, 2010 | Bob Tahar

Saya mula menceburi industri perkahwinan dengan videografi… sekian lama bertumpu pada fotografi… terasa ingin mencuba kembali videografi perkahwinan. Setelah berbulan2 membuat kajian ke atas alat perakam video DSLR… saya shortlist pada 2… Panasonic GF1 & Canon EOS 550D. Setelah muktamad dgn pilihan GF1… saya terbaca review kelebihan E-PL1… kemudian terus membelinya (Pen E-PL1 Double Zoom Kit).


Merakam video secara “full manual”, adaptor untuk “stereo microphone SEMA-1″ & “internal stabilizer” adalah kelebihan E-PL1 berbanding GF1. Dari aspek fotografi… Olympus terkenal dengan warna natural serta kelebihan “dynamic range” berbanding GF1. Pada awalnya EPL1 menerima kritikan pada kelajuan AF-nya… tetapi Olympus telah membaharui “firmware” versi 1.1… AF E-PL1 kini setanding GF1… malah jika menggunakan kit lens GF1… E-PL1 mengatasi kelajuan AF GF1 (http://www.dpreview.com/news/1004/10042202olypenfirmware.asp). Keupayaan ISO tinggi pada E-PL1 adalah setanding D90.

Salah satu sebab saya tolak EOS 550D kerana koleksi lensa Nikkor yg sedia ada… format “micro fourthird” pada Panasonic & Olympus mempunyai banyak jenis adaptor… harganya lebih murah berbanding adaptor Canon utk lensa Nikkor jenis G (tanpa Apeture Ring). Fungsi AF tiada jika menggunakan adaptor.

Gambar di atas menggunakan adaptor pada Nikkor 35mm F1.8. Adaptor yg dibeli dari Hong Kong… boleh mengawal bukaan “aperture”. Saya rasa gambar F1.8 di E-PL1 lebih sharp bebanding pada D90/D5000.

Berbanding Pen EP1 & EP2… Olympus telah sertakan “on-board flash” pada E-PL1. Apa yg menarik, rekaan flash tersebut membolehkannya di”bounce”kan. setakat ni tiada “on-board flash” pada DSLR boleh di”bounce”.

Banyak lagi selok-belok E-PL1 yg perlu diselami… pandangan awal… kelebihan “full manual control” pada HD video E-PL1… adalah 100x lebih baik daripada apa yang D90/D5000 mampu lakukan. Tak pernah sekalipun saya berupaya rakam video HD pada D90/D5000 sehebat video diatas. Apapun E-PL1 tidak mampu menandingi kelajuan & “responsiveness” sebuah DSLR.

Untuk contoh gambar2 yg diambil pada waktu malam menggunakan ISO tinggi… klik pada Go To Photo Gallery dibawah. Semua gambar tanpa diedit… hanya resize, watermark & frame.

Jika pergi ke Penang jangan lupa singgah ke Ali Burger Corner di Taman Tun Sardon, Gelugor. Burger Oblong terbaik di Utara… ada yg kata tersedap di Malaysia.

Go to Photo Gallery »